امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
نان بربری نوعی نان است که پخت آن در ایران مرسوم است و بههر دو شیوهٔ سنتی و صنعتی تولید میشود
نام این نان برگرفته از نام ایل بربر است که در مرز بین ایران و افغانستان زندگی میکردند. در اواخر دوران قاجار چند بربر پخت این نان را در تهران آغاز کردند و آن را رواج دادند.[۱][۲]
طعم و بوی ویژه این نان ناشی از استفاده از ترکیب آب و مقدار کمی جوش شیرین است که پیش از پخت بوسیله نانوا روی خمیر نان مالیده میشود. همچنین در حین پخت این نان میزان زیادی کنجد به آن اضافه میگردد که آن را بسیار خوشمزه میکند. [۳]
نان خشک سنتی کرمان
یکی از محصولات خاص سایتمون هست . بسیار خوش مزه و البته کمیاب است. تولید مشابه این نان که خود دارای معروفیت است نان خشک یزدی می باشد.
این محصول یکی از انواع متفاوت نان است که برای مدت زیادی و بدون نیاز به وسیله ای میتوان از آن نگهداری کرد. مواد و طرز تهیۀ آن هم با نان ها تنوری تفاوت چندانی ندارد اما فرایند خشک کردن آن به مراتب متفاوت از خشک شدن نان های معمولی در هوای آزاد است. خشک کردن این نان بدین شکل است که پس از پخته شدن آن در تنور نان را از آنجا خارج نمی کنند و اجاره میدهند تا نان برای مدت مشخصی در تنوری که با شعلۀ کوچکی گرم نگهداشته شده است بماند.
این فرایند پس از مدتی باعث میشود تا نان به شکلی کامل ترد و خشک شود. بسته بندی این نوع از نان هم بدون هیچگونه تشریفاتی و در کیسه های بزرگ چند کیلویی انجام میشود که در اغلب فروشگاههای مواد غذایی می توان دید.
معمولا نان سنتی کرمان دارای روکش ادویه جات و سبزیجات منحصر به فرد خود بوده که در اصطلاح مرسوم کرمانی ها به مجموعه آنها" تخمی" یا دارو دوای نان گفته می شود . جالب است بدانید که افزودن این دارو ها به نان موجب میکروب زدایی و افزایش طول عمر نان می شود .
مواد تشکیل دهنده ادویه نان :
شنبلیله خشک -گل خشت کنجد -خشخاش -سیاه دونه بعضیام رازیانه هم قاطیش می زنن
طبع و مزاج نان گندم گرم است و به درجه اول در تری و خشکی معتدل است .
محصولی خوشمزه و مناسب برای کسانی که مدام در طول روز احساس ضعف دل و گرسنگی می کنند. مناسب برای افراد چاق و دیابتی
- اندیس گلایسمی یا شاخص قند عبارت است از میزان قند خونی که پس از مصرف یک وعده غذایی بالا میرود. اندیس گلایسمی نان ها به فرمولاسیون آنها بستگی دارد و اینکه آیا آردی که استفاده شده کامل بوده است یا نه؟ چقدر سبوس دارد؟ از چه مواد دیگری در تهیه نان استفاده شده است؟ و … هرچقدر قندهای آزاد یا کربوهیدرات هایی که زنجیره کربنی کوتاهی دارند (مانند مونوساکاریدها، دی ساکاریدها و…) بیشتر باشد، اندیس گلایسمی نان بالاتر می رود. اما هرچه پلی ساکاریدها بیشتر باشند هضم نان طول می کشدو هرچقدر هضم نان یا هر غذای دیگری طولانی تر باشد یعنی اندیس گلایسمی آن پایین است و قندهای آن دیرتر آزاد می شود. مواد غذایی با اندیس گلایسمی پایین برای افراد مبتلا به دیابت مناسب تر است. اما وقتی اندیس گلایسمی نان یا هر ماده غذایی دیگر بالا باشد یعنی قندهایش زود آزاد می شود. اندیس گلایسمی نان ها در مجموع نسبت به غذاهای دیگر خیلی بالا نیست. زیرا آنچه بیشتر در نان وجود دارد نشاسته است و نشاسته هم در دسته پلی ساکارید جای می گیرد و هضمش طول می کشد.
بنابراین نسبت به برنج، ماکارونی و بسیاری از غذاهای دیگر دیرهضم تر است. به همین خاطر از قدیم همیشه توصیه می شده که غذایتان راهمراه با نان بخورید. در بین خود نان ها آنهایی که سبوس کمتری دارند و از آرد سفید تهیه شده اند، اندیس گلایسمی بالاتری دارند و قندشان زودتر آزاد می شود اما آنهایی که از آرد های کامل تهیه شده اند یا داخلشان آرد جو به کار رفته است، اندیس گلایسمی کمتری دارند و قندشان دیرتر آزاد می شود. ضمن اینکه هرچه نان خشک تر باشد اندیس گلایسمی اش کم می شود و کسانی که باید در مصرف غذاهای کربوهیدراتی (قندی) محدودیت به خرج دهند، بهتر است این نوع نان ها را میل کنند.
- چون میکروب ها و دیگر میکروارگانیسم ها مانند کپک ها، قارچ ها و مخمرها برای فعالیت به آب احتیاج دارند و وقتی یک ماده غذایی آب نداشته باشد، این عوامل هم نمیتوانند رشد کنند نتیجتا نان های خشک نان های سالم تری هستند .
- به دلیل خشک بودن نان شما مجبورید اونو با بزاق دهانتان نرم کنید پس نتیجتا مجبورید خوب بجوید تا بتوانید ببلعید پس هضم غذا به بهترین نحو از همان دهان شروع شده
- مدت زمان خوردن غذای خشک به دلیل افزایش تعداد جویدن بیشتر است در نتیجه مغز فرصت دریافت اطلاعات لازم برای واکنش سیری را دارد و شما زود تر از خوردن دست می کشید
- غدد بزاغی خلق شده توسط حضرت حق تعالی در دهان به گونه ایست که متناسب برای هر غذا بزاغ مناسب با اون غذا رو ترشح می کنه که این علاوه بر راحت کردن مراحل بعدی هضم می تواند فواید بیشتری در جذب و اثر بخشی اون غذا داشته باشد.
برچسب های مهم